Sunday, 27 January 2013

awatlah cerdik sangat ?



katanya masa terbaik adalah masa kita bersama keluarga... memang pun kan.. ! 
keluarga adalah teman terbaik  setakat ni... sepanjang tiga empat hari aku kat rumah... 
wah terasa diri ini begitu berharga... ! huhu (mcm iklan LOREAL lak) =)
pendek kata (panjang tak kata lagi...hehe) 
aku ni memang mendahulukan keluarga lebih daripada segalanya... 
family first... ! family is always right ! family just like a umbrella ! 
wah segala macam aku dok merapu kat hampa n0h...
.
.
.
.
.

macam biasalah...
 waktu petang macam ni aktiviti famili aku tak tentu... 
ikut suka hampa la nak buat apa kan...
yang pasti...
masa aku memang depan TV ja la kan...
oh my baby ! hoverr habaq ang !
memandangkan aku suka makan...
and....yang ada dalam peti sejuk hanyalah 
ICE CREAM !
apa lagi... bedai ja la... 
taw dak *bedai tu apa? 
*translate = sapu jer la...
.
.
.

wah dengan penuh kenikmatan aku melahap ais krim terbabit...
tengah syok-syok layan...
tup ! tup ! adik aku dengan lemah gemalai nya rampas sudu dari aku...
uish! terperanjat hamba... hahahha
dengan bahagia + muka selamba tu...
ditelannya ais krim aku dengan innocentnya...
taw apa dia kata?
.
.
.
.
.

sambil tunjuk plastik ubat dia kat aku...
.
.
"kat sini tulis makan ubat ni lepas makan..."
.
.
.

cerdik lagi bijaksana bijaksini adik aku ni...
sapa ajaq tak tau makan ais krim sebelum makan ubat...
taw la instruction dia makan selepas makan kan...
tapi bukan melantak ais krim...
nak hilang sakit terus parah...
and the m0st worst things!
tu ais krim aku... !
huhu... 
cerdik sungguh... :D



***siblings ... 


**fr0m mak + ayah yang cantik + kacak ni... :D


ikhlas dari hati...


i love my family... 

Friday, 25 January 2013

:: seakan kelahiran semula ::



Semenjak dua ni terdetik juga kat hati aku ni untuk maju selangkah lagi ke depan... yang pasti aku teringin sangat nak berubah... hampa mesti nak tau kan aku nak berubah macam mana lagi...




Pelik tak kalau aku kata yang aku teringin nak bertudung labuh? Entah la... aku rasa hampa kena faham dan kena mengerti... memang la aku tau yang tudung tu tak membawa apa-apa erti kalau perangai kita masih sama macam dulu jugak kan...? tapi kan Allah S.W.T telah berfirman dalam surah Al-ahzab ayat 59 :


"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. "


Honestly, bila aku tengok ja perempuan-perempuan kat luar sana yang bertudung labuh tu kadangkala memang terbayang jugak la...
macam manalah agaknya rupa aku dengan tudung labuh macam tu kan...? huhu... 
.
.
.
.
.

Sebenarnya Islam tu indah sangat... dia tak mewajibkan pun kita pakai tudung labuh sampai tutup lutut-lutut kita tu... cukuplah sekadar menutupi dada... 
Indah kan Islam...?
 Islam tak menyusahkan malahan menyenangkan... 
bukan kata pakai tudung bawal tu tak menutup dada... 
cuma kan lebih elok kalau kita tutup hiasan berharga yang Allah kurniakan ni dengan lebih rapi lagi... 
aku pun macam kebanyakkan hampa jugak (eh...tak mention sapa-sapa taw)... 
.
.
.
.
.


tak sempurna sebab kita ni insan yang lemah... 
tak pernah lepas dari kesalahan... 
cuma, aku yakin satu hari nanti Allah S.W.T akan berikan aku ruang dan peluang untuk berubah ke arah yang lebih baik... 
hidayah bukan datang dengan sendiri, kita kena cari... 
cumanya aku perlukan sedikit masa saja lagi... sikit ja untuk aku betul-betul ready dan sempurnakan segala ibadah aku.... 
.
.
.
.
.
kalau yew pun kita nak berubah tak perlulah drastik... sebab sesuatu yang cepat, lazimnya tak kekal lama... kalau boleh aku nak perubahan yang aku buat tu nanti InsyaAllah akan berkekalan sampai bila-bila... 
Semoga Allah memberikan aku keizinan untuk memperbaiki diri aku... sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, Allahuakhbar ! Allah Maha Besar... ayuh kita pun sama-sama berubah... InsyaAllah... ada jalannya... Teruskan berdoa sebab Allah Maha Mendengar setiap doa hambanya.... :D





Salam petang



Wednesday, 23 January 2013

:: Vitamin C ::



I'm getting older and.... older.... ewah heyyy... baru sedar diri rupanya... 
disebabkan itu jugak lah aku nak ajak hampa semua makan supplemen sebab tak semua antara kita makan makanan seimbang setiap hari kan... :D 
McD hari-hari apa? hahahha... gurau noh... 
ni ha, tetiba terlintas nak makan supplemen untuk kulit... 
dah banyak aku buat review kat google... baca entri blog and review member-member kan...

.
.
.
.
.
.

nowadays, vitamin c pun dah ada macam-macam jenis... yang aku taw setakat ni redoxon, flavette, shaklee, shine, 21 century... kawan aku dah try dah shaklee tu... dalam process lagi... dia tak gtaw aku lagi apa effect dia... tak pe... yang pasti after servey (lawatan muhibah aku ke blog-blog hebat ni) aku yakin yang aku akan memilih blackmores dulu buat masa ni... yang pasti kalau tak sesuai aku akan bertukar... boleh ke macam tu... ? hahha... nanti aku tanya pakar...
oke ni Vitamin C 500mg yang aku nak ambil tu... sebenarnya badan manusia hanya memerlukan kandungan vitamin yang kurang daripada 2000mg ... bagi dewasa kandungan vitamin C tu at least 90mg sehari... tu 500mg yang aku ambil tu kiranya memadailah...



yang ini jenama Blackmore 500mg  (pic dari *google )

.
.
.
 tak kisahlah hampa nak makan Vitamin C jenama apa sekalipun sebab Vitamin C sangatlah tidak berbahaya... InsyaAllah... Plus2... Vitamin C membantu mempercepatkan luka untuk sembuh, menyihatkan dan menguatkan gusi, mencantikkan kulit dan antioksidant , membantu menambah collagen dalam kulit supaya kulit tak cepat berkedut dan kelihatan tua dari usia... 
.
.
.
.
.
.
aku ada baca yang apabila kita menjangkau angka 20an (aku lewtu) kita kehilangan collegen dalam badan sebanyak 1.5 % setiap tahun...s0, dengan cara pengambilan vitamin dan supplemen ni In sha Allah akan membantu kita untuk mengekalkan dan menjaga kesihatan kulit... tapi hampa jangan lupa minum air banyak-banyak...sebab badan memerlukan air masa proses pengoksidaan ni berlaku... ayuh kawan-kawan... semua nak cantik kan? 





Tuesday, 22 January 2013

hari ini dalam SEJARAH !



Dengan terkejar-kejar aku memulakan pagiku hari ni... as all people know, aku terkenal dengan minah yang lambat bangun pagi... susah btoi nak bangun bila dah start tidoq... bak kata mak aku... "hang kalau tidoq, bom meletup kat sebelah pun tak dengaq (dengar ) "... tu la yg mak aku selalu cakap... aku rasa mak hampa pun sama kot... hahhaa... back to our story...aku bangun masa tu dah la 7.20 camtu... MasyaAllah subuh aku?? tercengang sat... subuh gajah la aku pagi ni... tu pun bangun sebab yana ketuk pintu nak datang print slip result... (fyi, print service are available... ehem...ehem...sempat lagi promote) hahhaha... 

macam mana aku nak combined citer aku terbangun lambat dengan aku ber 'bawal' hari ni yerk? sumpah hampa tak faham apa aku dok merepek ni kan? hahha... watever la... yang pasti aku nak habaq kat hampa yang aku berjaya membentuk tudung bawal sarat berat manik kat kepala aku hari ini... 

Taraa... ! bling-bling u0llss...hihik




memang diketahui umum, tudung + baju kurung aku p kelas memang simple... paling kuat pun dok ulang baju hat tu jugak... besa la... cheq kan study lagi... belajar pun guna duit pinjaman...tak mampu nak beli baju mahal-mahal...lagi satu aku ni memang suka sangat pakai tudung syria... taw kan syria tu apa? amboiii terlaser... hahhaha... memang malas nak ber 'iron' bagai kalau jenis aku ni... yang aku taw sarung ja... siap...semudah 1,2,3 ! hahhaa... tapi sekarang mood aku nak bertudung bawal ni memang selalu ja ada... sebab jeles tgk budak kelas aku pakai bawal molek-molek belaka... s0 kalau tak cuba sekarang bila lagi kan... benda kalau tak biasakan sampai bila-bila pun tak biasa... hihi...

yang penting ada benda nak story...ni first time zarul a.k.a zaza ketua kelas kami nak panggil nama seorang demi seorang untuk kehadiran...semua antara kami pun dipanggil dan acara sahut-menyahut bermula... sampai ja kat mira...

"noor amirah binti nahari..! "
"ye saye"
ok...

aku pulak pandai-pandai jer menambah...

"AMIRAH hadir NAHARI belum lagi..."


semua orang diam..tengah fikir kot apa aku nak cuba sampaikan ni...lastly,ikah ngan mira sebelah aku tersengih-sengih gelakkan aku...kuang3..


 motif la aku ni...kelakar sangat lew tu... (tangan atas bahu)...
aku pun tak pasti nape aku buat perkara macam tu...but the facts, aku malu giler kat jiran sebelah meja aku,si ikah dan si mira...tp sori sangat-sangat mira... bukan niat nak mempermainkan nama keluarga ni... so sori [sambil buat muka comel  >.<

mood aku nak bergambar hari ni nampak gayanya membuak-buak... s0, ayuh kita tgk gambar free...

DPR6 * keep miss u girls.... :D


wink **

senyum s0kmo la saing-saing amb0 ni... :D


coridor ni jgk erk jd tempat nak bergambar... :D

okeh la...actually banyak lagi gambar nak tunjuk kat hampa... tapi dah tak larat nak upload and yang paling penting cheq nak p beradu sat noh... hampa tunggu next entry check okeh... tenkiu sudi berkunjung... jasamu dikenang... <3


ikhlas dari hati 






Sunday, 20 January 2013

sebotol budu berkat bersama



Gempak jer bunyi tajuk entri kan? huhuhu... actually baru lepas makan tengahari with my bff ex-roomate (bkn ex-friends taw... no..no...) kami tetap kawan rapat walaupun dah tak sebilik lagi... huk3... merindui nazira since makan budu bersama tadi... yea lah kan... before this memang macam-macam la kami kongsi sesama... (include ***  tak buleh habaq...rahsia) ... =)

Cerita pasal budu... dah dua hari aku makan dengan begitu teruja sekali... hanya kerana sebotol budu.... dan tidak lama lagi.... dalam masa seminggu dari sekarang... aku jamin, kulit muka aku mesti tumbuh jerawat berketul-ketul... hahhaha... normal lah bagi aku... orang lain aku tak tau... yang pasti kulit muka ku ini sangatlah manja... hoverrr manja gitu ! apa-apa pun keenakan budu tu kalau hampa nak taw... perghhh! susah nak digambarkan dengan kata-kata... (buat mereka yang fanatik budu macam aku) hihi...


nasi putih tengah panas-panas tu.... fuhhh !

ni budu yang aku makan just now ngan zira...


Tapi jangan tak tau erk ada jugak yang tak tahan bau budu ni... memang la... facts, budu memang bau macm ikan bilis... *aku tak mau sebut busuk... sensitiviti tu.... tapi aku tak kira bau budu ni... yang penting enak di makan sedap rasanya... sehingga menjilat jari wooo... hahahha... bak kata mak aku... yang berbau yang pahit tu lah banyak khasiat... tapi so far aku tak tahu lah apa khasiat budu ni... kalau hampa nak tau p google pastu baca puas-puas... :D sori malas benaw nak cari... hihi....

tapi budu dalam keluarga, aku ja yang pulun makan... yang lain tengok tak lalu.... citer asal yang aku cuba nak sampaikan kat hampa... budu bukan cerita asal tapi keberkatan yang dikongsi bersama... sharing is caring... sayang cik zira isey... <3




ikhlas dari hati 



Saturday, 19 January 2013

bukan sekali ni ja


Actually, hari ni hari yang tak berapa best untuk aku... T.E.R.A.S.A....tu yang aku tengah rasa sekarang... kenapalah aku ni jenis cepat touching kan? ntah la weyh... rasa macam nak je aku operate hari aku ni kasi cuci bersih-bersih... tak baik aku terasa dengan benda-benda kecik macam ni... tapi hampa taw ja la kan... soal kawan ni kita memang susah nak story lebih-lebih sikit... takut terlebih cakap nanti ada yang terasa... asyik jaga hati orang ja... hati kita sapa nak jaga...

honestly aku nak jer sampaikan pesan kat kawan-kawan aku... walaupun aku selalu bersendiri, tapi sebenarnya aku tungu hampa tanya khabar aku dan ingat tentang aku... tak payah banyak pun tak pa... benda simple-simple pun dah oke... ingat aku masa hampa makan ka... at least bila dah lalu depan bilik tu ketuk la pintu... masalahnya bukan sekali ni ja... dah banyak kali... pretending like i'm not exist infront of  uolls...



aku sedar wei aku tak layak nak kawan dengan geng-geng macam hampa... hampa geng vouge... hebat-hebat dan ceria-ceria belaka...aku apa ada... aku tak dak communication skills yang bagus nak dibandingkan dengan hampa...aku pun tak reti nak buat lawak... yang aku taw tukang gelak dan serius 24 jam...but then, aku pun manusia yang ada hati dan perasaan...


 maaf la aku terlebih mengata... **Oppss... hakikatnya aku memang nak sampaikan semua yang aku rasa... tapi tak pe... as long as i can stay calm... i will my dearest friends... Betul la kata orang... kawan ketawa memang ramai... tok sah cari pun mai... tapi kawan menangis... cari-cari tak jumpa jgk... Memang kita semua tau hakikat tu... tapi kita tak pernah laksanakan... bila kawan perlukan bantuan or maybe need some attention... kat mana kita.. ? (peringatan untuk aku jgk)

Lastly, just wanna say that... selagi ada kawan hargailah sebelum kita kehilangan seorang demi seorang... kadang-kadang suara kecil yang menghidupkan serumpun yang lain...

Ikhlas dari hati

Najwa Roslan

Sunday, 13 January 2013

fever stay away please ! 0.@



Pening la...sakit kepala, nak muntah, nak pengsan semua ada... dah lama x demam... bila demam jadi macam ni la... simptom-simpton demam yang tak dapat dibendung lagi... memang terasa malas giler nak bangun... p kelas service tadi memang susah nak fokus sangat... since I know, people around semua dah kena demam dah... ada yang dah semakin pulih tak kurang jgk yang baru nak mula macam aku ni ha... stress taw dak? makin sibuk dengan final project makin berlambak masalah nak datang bertenggek... but then, i'm just start thinking... ni semua mesti dugaan daripada Allah S.W.T untuk aku menjadi lebih tabah... 

Bila demam-demam macam ni... seriously, everything in my mind... rindu nak peluk mak... starving porridge made by mak.. sumpah rindu.... masa sakit only people that we call "mak" are always besides us... memang rindu sangat... macam mana pun aku kenalah kuatkan semangat... hidup kat tempat orang tak sama macam kat tempat kita... people are different... yes... they are totally different... 



Sepanjang 3 tahun kebelakangan ni, just tell me what kind of people aku tak jumpa lagi... memang dah macam-macam lah cerita dia... dan seiring dengan itu... bertimbun-timbun dosa kering aku dok mengumpat... Subahanallah... Now I  know... maybe because of that kot aku kena demam macam ni... Allah nak aku ingat dan kenangkan apa yang dah aku buat... pada semua yang aku dah sakitkan hati hampa...samada yang tak sengaja atau tersengaja... I'm really sorry to hurt u... tak bermaksud sama sekali... You guys... thanks for your support... :D doakan aku cepat sembuh dan berjaya harungi final sem yang berliku dan beronak duri ni ha... (ayat tak boley blah)... hihi... 

sayang selalu taw... =D

Friday, 11 January 2013

InsyaAllah kawan tu ada




.....Dah berminggu rasanya tak membebel apa-apa kat blog ni... s0metimes bila aku tengok follower waktu permulaan macam ni... sumpah tak semangat lansung nak menaip... rasa macam aku ni syok sendiri jer... of course i do... hahaha... tak apa... aku tak kisah... follower boleh dicari... tapi masa sukar kita nak cari ganti... aku lebih mementingkan masa dari menghabiskan masa menghadap lappy kesayangan aku ni 24 hours non-stop( 0oppss sori my dearest lappy mucuk-2) ... whatever it is... aku selalu fikir... mungkin bebelan aku tak ada isi yang akan buat korang ingat sampai tak tido malam mimpi-mimpikan aku... ataupun... ayat aku sejiwang-jiwang nya sampai tak lalu korang nak makan... (tudiaaa....tudiiaaa....) tapi aku yakin... selagi hati kita ikhlas bercerita dan memberikan teladan yang baik... selagi itu Allah sentiasa ada bersama kita... walaupun... aku pun manusia biasa macam korang...kan...kan?

Plus2x... seriously aku memang tak pandai menarik ramai orang untuk terus pandang aku dengan perangai ceria aku sebab aku.... sangat...sangat...sangat.... serius orangnya... walaupun aku comel (hahhaha...malulah nak gelak)... since kecik-kecik lagi aku memag pasif... diam dan tak banyak cakap... tapi bila dah makin membesar aku mula biasakan mulut kecik aku ni bercerita macam-macam perkara walhal aku tak tahu isinya... untuk selamatkan diri aku daripada kelihatan *boring aku ulangi * boring di hadapan kawan-kawan aku... aku buat-buat gelak besar (even nada gelak aku mendatar dan tak de ton suara yang lunak) acaner tu wawa ? hentam saja la... nampak tak permainannya di situ ? 

Konklusinya aku memang failed dalam communication skills ni... lagi-lagi melibatkan group conversation... macam nak gila aku cover diri aku supaya tenang dan menghormati majlis... sori kawan-kawan.. (saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan) ... 

Tapi hari ni... seharusnya aku bersyukur la... walaupun aku macam ni... masih ada yang sudi nak jerit nama aku kuat-kuat dari blok sebelah... 

"wawa...wawa... " wah terharu gitu... rasa macam retis kata ko... hahhaha....

dan walaupun aku macam ni... masih ada kawan yang take care bila aku sakit... bagi aku ubat dan teman aku makan... kawan memang yang terbaik walau kita sebenarnya kehilangan seseorang dalam hidup kita... yang masih stay InsyaAllah... Keluarga dan kawan yang paling bernilai.. Semoga Ukhuwah ini tetap terpelihara....